Találtam egy cikket a HVG oldalán. Érdekessége, hogy a kormányszintű pénzköltés nem maradt abba, érdemtelen dolgokra és semmittevő emberekre a magyar dolgozók fizetésének többszöröse megy el. Ezzel szemben a két nagy párt egyetért abban, hogy a béreket csökkenteni kell… (Matolcsi szerint 47ezerből meg lehet élni, míg Bajnai szerint a magyar bérek túl magasak, kétharmadára kell csökkenteni)

http://hvg.hu/itthon/20130524_Szasz_Jeno_kutato_intezet

Mivel ennek irányában a kormányok/pártok és az átlagember közt semmilyen kommunikáció nem létezik, csak a feltételezések maradnak… Nem gondolnám, hogy a magyar ember alapvetően tisztességtelen és tolvaj, így elgondolkodom azon miképp változik az egyébként normális ember,  gazember politikussá.

Siker és hírnév

Talán úgy lehet valahogy, hogy van egy ember, aki éli az átlagos magyar életet, aztán egyszer csak bekerül egy érdekes helyre, ahol azt csinál, amit akar, csak arra kell vigyázni, hogy ami tetszik másoknak, arról mindenki tudjon, ami esetleg nem, arról pedig senki. Magyarul egy szerencsétlen ripaccsá válik…. Emellett bárhova megy többnyire mindenhol van valaki, aki felismeri vagy legalábbis feltételezhető, hogy lesz, tehát soha nem lehet igazán önmaga. Már csak ezért sem mert el kell játszania azt, hogy ő az emberekért él, (pedig tudja, hogy ez fordítva van) olyan embereknek kell a kedvében járni, akikkel szóba se állna, mosolyogva kezet fogni azzal kibe legszívesebben belerúgna, de nem teheti. Elfogadja a megszokott normákat, lassan kínlódva  a magáévá is teszi, majd megszokja. Ez a jellem első gyengülése.

Könnyű és nagy pénz

Talán mindenkinek volt már nehézség az életében, de egy biztos, mindenért meg kell dolgozni…. no ez itt megváltozik. Szinte semmi kötelezettség nem terheli, bejár néha a parlamentbe, lehet, hogy megtanul ülve, nyitott szemmel aludni, néha megnyom valami szavazógombot, de csak ha kedve van. Aztán jönnek a hétvégék, mit kellemesen eltölt a családjával, vagy barátokkal. Több lehetőség nem említhető mert annak már titokban kell maradnia. Ha a hétvége munkával telik, akkor jön az igazi élvezet: elmegy vidékre. Ahol a neki megjáró tisztelettel fogadják, meghallgatják, megtapsolják, megetetik, megitatják és még a cipőjét se kell a poros út után tisztítania, mert mindig van néhány talpnyaló. Mindezekért pedig megkapja a magyar éves átlagkereset kétszeresét – havonta. Plusz ingyen utazik minden tömegközlekedésen – amit soha nem vesz igénybe, mert hiszen elszámolja a saját autóköltségét is, ha nincs neki szolgálati autója sofőrrel. Mert ugye egy bizonyos szint felett már ez is jár. Néha meg kell inni néhány pohárral a kollégákkal, meglevő és jövendő barátokkal és ha jön a rend őre, már nem az ő szintjéhez illő, hogy az eddig megszokott és jól bevált mentelmi jogára hivatkozzon. Mert az ugyebár már régóta van az emberünknek. Nem vonható intézkedés alá, nem fogható perbe. Különben is mit képzel egy átlag rendőr, hogy őt megszondáztatja? Ő már rég felette áll minden szabálynak – ő írja őket. Ez a jellem második gyengülése.

A hatalom

Mikor már az eddigi tortúrán átesett és morálisan megpuhult ember döntéseket kell, hogy hozzon, mert ez a dolga, nem tud igazán bölcs és erkölcsös lenni. Pedig milliárdokról kell dönteni, magyarul milliárdokat kell elkölteni. Igaz bizonyos szabályok szerint. Mert a költségvetés, az nem úgy működik, hogy kiveszem a pénzt a nagy kasszából és beteszem a magam és barátaim zsebébe… Ennek vannak közbülső állomásai: létrehozni egy hivatalt, ahol ezt csoportosan oszthatom, vagy kötni valakivel egy tanácsadói szerződést, amit még titkosítani is lehet. Tehát ha ismerem az összes játékszabályt, és tudok élni a hatalmammal – bármit megtehetek .Szinte én vagyok az isten. Itt már a jellem általában komolyan károsodik.

Védőbeszéd

Persze vannak erős jellemű emberek, kik megmaradnak a maguk erkölcsi szintjén, de ők – sajnos – kivételek. Nem beszélve arról, hogy a közegbe nem illeszkednek be, így állandó céltáblái másoknak. Ez elősegítheti a jellem első gyengülését. Persze, ha emberünk tényleg egy kivételes jellem, ki tényleg méltán került erre a helyre, átlátja mindennek a folyamatát, és ellenáll neki – megmarad embernek.

Következtetés

Most vegyünk egy helyzetet: Ismerve az átlag magyarországi jellemet, adjunk hozzá jóindulattal egy bizonyos százalékot, mert azért mégse mindenki kerülhet oda. Képzeljük el, hogy van ennek egy alsó határa, aminél mélyebbre már nem predesztinálhat semmi és vetítsük ezt ki több mint háromszáz emberre.  A kapott masszát gyúrogassuk egy bizonyos ideig olyan dolgokkal, hogy nem olyan nagy pénzek ezek, nem derül ki, stb.  (Különben is  a második pont ezt már előkészítette azzal, hogy egy átlag képviselő egy év alatt megkapja egy gyengén kereső ember egész élete alatt megszerzett jövedelmét. )

Szerintem valahogy így eshetett meg ez az dolog……

 

 

 

 

a

Hozzászólások lezárása.


Legutóbbi hozzászólások
  Kategóriák
  2020. július
  h K s c p s v
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031